8 Steps to a Pain-Free Back

Nyt arvosteluun Esther Gokhale ja 8 Steps to a Pain Free Back – kirja.

Kirjassa Esther käy ensin läpi mistä yleisesti johtuvat selkäkivut ja syyttää siitä meidän länsimaista kulttuuriamme. (Mikä voi paljon pitää myös paikkansa!) Lapsena osaamme liikkua, istua ja maata rasittamatta selkäämme, mutta sitten alamme oppimaan pahoille tavoille. Nämä käydään esimerkkien ja runsaan kuvituksen kautta läpi. Vertailuksi Esther ottaa kolmannen maailman ihmiset, jotka tekevät pitkiä ja raskaita työpäiviä ja silti kärsivät hyvin vähän selkäkivuista. Kaikki liikkeet perustuvatkin Estherin tutkimuksiin ko. ihmisistä ja heidän liikemaailmastaan.

Sitten lähdetään korjaamaan asentoja sekä liikettä. Nimensä mukaan kirjassa on 8 eri askelta, joissa jokaisessa korjataan jotain liikettä tai asentoa. Vapaasti käännettynä liikkeiden nimet ovat:

  1. Venytysistuminen (Stretchsitting)
  2. Venytysmakuu selällään (Stretchlying on your back)
  3. Pinoistuminen (Stacksitting)
  4. Venytysmakuu kyljellään (Stretchlying on your side)
  5. Sisäisen korsetin käyttäminen (Using your inner corset)
  6. Pitkänä seisominen (Tallstanding)
  7. Lantiosarana (Hip-Hinging)
  8. Liukukävely (Glidewalking)

Lopussa vielä bonuksena erilaisia keskivartalon ja niskan lihasharjoituksia.

Kaikista liikkeistä on melko hyvät kuvat ja selostukset miten liike tehdään. Toisaalta jää kyllä jossain asioissa kaipaamaan esim. videokuvaa liikkeen suorituksesta (Huom! Dvd:kin on asiasta nykyään saatavilla). Kokonaisuutena kirjasta jää positiivinen kuva. Esimerkkikuvia (värillisiä) on paljon ja asiat selvitetään perinpohjin. Oikeastaan jää vain itsestä kiinni, ottaako kirjan opit käyttöön vai ei. Jotkut liikkeistä vaativat melko paljon harjoittelua, jotta ne sisäistää. Mikään taikapilleri kirja ei ole, vaan liikkeitä pitää oikeasti harjoitella ja ottaa vähitellen omaan käyttöönsä, jotta siitä hyödyn saa.

Itse olen tuosta venytysmakuu selällään- liikkeestä saanut ihan hyvää ensiapua välillä selkäkipuun. Pitäisi vain useammin tehdä.  Lisäksi pitäisi enemmän yrittää muistaa käyttää myös muita metodeja jokapäiväisessä liikkumisessa.

Ihan kaikille kirja ei sovi ja kirjassa varoitetaan, että jos kärsii välilevyn pullistumasta niin pitää neuvotella oman lääkärin kanssa liikkeiden tekemisestä.

This entry was posted in Arvostelut. Bookmark the permalink.